Blessurepreventie - Sportmassage Marion

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Blessurepreventie

Het belang van blessurepreventie is het totaal aan maatregelen die je kunt nemen, om schade aan de gezondheid ten gevolge van sportbeoefening te voorkomen. Door middel van functietesten wordt beoordeeld welk onderdeel van het bewegingsapparaat om een preventieve maatregel vraagt. Preventieve maatregelen die onder meer geadviseerd worden zijn: het geven van sportmassage, tapen en/of bandageren en/of medical taping concept ter ondersteuning van de banden rondom een gewricht en het geven van herstel bevorderende maatregelen en oefeningen. Is er sprake van een blessure dan behandel ik deze op professionele wijze zodat men spoedig en op verantwoorde wijze de (sport)uitoefening kan hervatten.

Ontstaan van een blessure
Een ongeluk is snel gebeurt. Zeker bij sporten waarin er veel gesprongen wordt (basketbal en handbal), waarin er veel lichamelijk contact is (voetbal, hockey) en bij duursporten zoals hardlopen komen veel blessures voor. Toch kun je sportblessures voor een groot deel zelf voorkomen.

-Welke voorbereiding op een training wordt er genomen?
-Is er aandacht voor een warming up, cooling down en rekoefeningen?
-Omgeving gebonden factoren. Deze hebben meer te maken met de keuze van het materiaal, schoeisel, kleding, bodemgesteldheid en klimaat.

Blessurepreventie
Blessurepreventie is er om het gezonde lichaam gezond te houden. Het lichaam (bewegingsapparaat) moet beoordeeld en behandeld worden als het nog gezond is. In het algemeen wordt pas behandeld, als het kwaad al is geschied. Er wordt behandeld op basis van een blessure.

Blessurepreventie kan verdeeld worden in een aantal fases:

-Primaire preventie; het voorkomen van blessures.
-Secundaire preventie; het verminderen van een opkomende blessure.
-Tertiaire preventie; het voorkomen van het erger worden van een bestaande blessure.

Hoe erg is je blessure?
Een veelvoorkomende blessure is een peesaandoening, bijvoorbeeld aan je achillespees.

Om het stadium van een dergelijke blessure te meten zijn er een 4-tal fases:

1) enkel pijn na inspanning
2) pijn voor en na de inspanning. De pijn verdwijnt na het opwarmen.
3) ook hinderende pijn tijdens de inspanning.
4) ook pijn bij alledaagse activiteiten
Heeft u een blessure waarmee u zich geen raad weet dan is het raadzaam dat u naar een specialist gaat.

Overtraining
De overtraining verdwijnt het snelst door je trainingsomvang en intensiteit drastisch te verminderen. Net zo belangrijk is om de overige lichamelijke inspanning en mentale stress van bijvoorbeeld werk en relatie te reduceren. Overtraining kan relatief snel verdwijnen maar helaas ook lang aanhouden. Door je training niet te snel op te bouwen en een goede afwisseling tussen herstel en inspanning kun je overtraining voorkomen. De meeste kans op overtraining loop je wanneer je dag in dag uit lang en zwaar traint. Je traint hard maar je merkt dat jouw prestaties en fitheid alleen maar verminderen. Dan zou het best eens kunnen dat je overtraind bent.

Symptomen van overtraining kunnen zijn:

-Prestatiedaling/verlies kracht
-Gedragsverandering
-Lichamelijke klachten
-Vaak ziek zijn
-Slechte eetlust
-Slecht slapen
-Gewichtsvermindering
-Menstruatiestoornissen
-Potentievermindering

Spierpijn en vermoeidheid zijn vaak voorlopers van blessures. Een ontspannende massage na het sporten kan er voor zorgen dat je zonder spierpijn of vermoeidheid verder kunt. Je herstelt sneller na een inspanning. Als er onverhoopt toch een blessure ontstaat dan zorgt de sportmasseur voor deskundige hulp.


 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu